torsdag 22 augusti 2019

Flera söker skuldsanering.

Första halvåret detta år visar på rekordsiffror vad gäller ansökan om skuldsanering..
Det är en ökning med ca 15% trots låg ränta och låg arbetslöshet..
Kanske har man därför köpt på sig lite för mycket och dyrare föremål så har marginalen krympt till inget, minsta lila överraskning så går det åt pipsvängen..
Totalt hade nästan 10 900 personer ansökt hos Kronofogden vilket är lika med en ökning på cirka 15 procent jämfört med 2018. Det betyder en ny rekordnotering samtidigt som antalet ansökningar ökar i samtliga förutom fyra län i landet..
Det finns en uppdämd bomb här.. Vad händer när arbetslösheten skenar och eller räntorna stiger?
"En lagändring 2016 gjorde det enklare att ansöka om skuldsanering, bland annat genom att den går att utföra via en nätansökan samt att det är färre uppgifter som efterfrågas. Att antalet ansökningar därför initialt skulle öka var därför knappast överraskande, att utvecklingen så kraftigt håller i sig tre år senare kan ses som mera anmärkningsvärt.."
Det som oroar ekonomer mest är att den här ökningen sker i en ganska så kraftig högkonjunktur. Sedan kan man ge sig fan på att i nästa budget så kommer politiker att fläska på med högre skatt på vissa varor, kanske till och med bensin..

Alkohol och tobak kommer säkert att höjas.. Det är inte så långt till Göteborg så det får väl bli mer resor dit och bunkra upp eller varför inte till "Calles" vid tyska gränsen.. Man får ju plocka med sig en hel del..
När Tullverket gör sin bedömning om alkoholen är för ditt eller din familjs¹ privata bruk, utgår de bland annat från följande referensnivåer²:
10 liter spritdrycker
90 liter vin
20 liter starkvin
110 liter öl

Det klarar man sig några dagar på :)

Inga kommentarer:

Sibylla får ny ägare.

 Från den 1 maj tar en 24-åring, som är bosatt i Skara, över Sibylla-restaurangen vid resecentrum i Lidköping.. Har varit där några gånger o...