onsdag 18 juli 2018

Rötmånad.

Funderade här om dagen på hur maten påverkas av värme och så läste jag om rötmånad..
Rötmånad innebär att vissa livsmedel håller en kortare period än de vanligtvis brukar och normalt är den här i slutet av juli.. Egentligen är det vädret med värmen som avgör hur maten står sig så vi har haft rötmånad sedan maj nästan för att hårdra det..
Det innebär att fuktiga och varma dagar kan bli en utmaning för vår mat. Anledningen är att mögel och bakterier trivs i värme och kan göra oss riktigt sjuka.. Nu har det inte varit så fuktigt men värmen i sig kan väl göra sitt..
Livsmedelsverket har själva några snabba tips som kan hjälpa dig undvika magsjuka och göra så att du slipper slänga mat i onödan..
Håll maten kall – Handlar du kylvaror, försök hålla det kallt från butik tills du kommer hem. Hållbarhetstiden kan förkortas om maten står framme i värmen..
Kallt i kylen – Kör en extra grad kallare i kylen. Lagom grader är + 4.. Inte så mycket mindre då en del varar kan ta skada av att det är för kallt.. Köp då hellre mindre med mat och så skall samtidigt livsmedelsbutikerna ha sina kontroller..
Jag har aldrig haft problem med dålig mat, något bröd har möglat men det märker man..
Naturligtvis gäller alltid en bra hyien speciellt med händer och genomstek – Kött och kyckling gillas av bakterier, försök att alltid se till att det är helt genomstekt..
Men detta vet väl de flesta av oss och det är inte alltid som misstagen begås i hemmet..

Inga kommentarer:

Must dryck.

 Nu är det snart långfredag och påsk vi har ett tag kunnat köpa påskmust som är detsamma som alla andra "must" sorter förmodar jag...