onsdag 13 september 2017

Avreglering.

Avreglering då säger man nästan alltid att det kommer att bli billigare på grund av konkurrens, men frågan är om det blivit så någon gång..
Apoteket avreglerades men vi har inte märkt av någon speciell konkurrens som har sänkt priser snarare en slags kartell som höjer priserna förutom då receptbelagd medicin som delvis staten står för..

Samma sak med bilprovningar där avreglering skulle sänka priser.. För ca sju år sedan avreglerades bilprovningen med dessa argument och under den tiden har priserna rakat i höjden med runt femtio procent.. Nu ligger snittet i Sverige på ca 450 kronor.. Det kan skilja några tiotals kronor på de olika alternativen..
Konkurrensutsättning i dessa branscher har inte haft någon speciell effekt annat då än att vi fått fler att välja på.. Nu finns det väl sex apotek i stan med det på sjukhuset och tre bilprovningar varav två väl är samma firma..
Där har man ingen direkt konkurrens från internet visserligen säljer en del livsmedelskedjor varor som inte är receptbelagda men det är det lilla.. Och besiktiga bilen måste alla bilägare enligt lag göra förr eller senare så där finns ingen utväg..
Bland de senast var väl det ute på Änghagen det heter väl Lloyds numera eller om det var det på Rörstrandsområdet..

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mobil telefoni har blivit billigare ;)

Leif Johansson. sa...

Kanske det men det är en ganska ny företeelse i alla fall i nuvarande form :)

Mindre drickande!

I 2018 års undersökning(Health Behaviour in School-aged Children) säger majoriteten av eleverna att de är tillfreds med sitt liv och anser s...