tisdag 28 mars 2017

Handelns vara eller icke vara!

I Lidköping som i många andra städer finns det "rädda centrum" ivrare och det är väl inte fel.. I viss mån skall väl centrum bevaras men inte till vilket pris som helst, inte på bekostnad av andra områden.. Handelsområdena har sitt berättigande och har skapat många jobb och de är lika viktiga som dem inne i centrum.. Därför så är det ofta missriktad protektionism som många centrumivrare bedriver..
Kommunen skall naturligtvis se till att centrum är attraktivt utan att spela hyresvärdar i händerna så de kan höja hyrorna.. För höga hyror är ett hot i sig mot butiker i centrum..

De stora köpcentrumen växer sig allt större medan de mindre ofta har gott om tomma lokaler. Men butikernas flykt från stadskärnan kan vara på väg att vända skrivs det..
Vi tror att eran för handelsområden är på väg att ta slut. Det kommer att gå fortsatt bra för dem, men det finns också stor potential för de mindre köpcentrumen, enligt Hui Research..
Med handelsområden menar Hui Research områden där stora varuhus som till exempel Ica Maxi och Biltema finns, medan köpcentrum innefattar fler och mindre butiker.. Vet inte riktigt vad man skall kalla våra områden med butiker, men man får kalla dem vad man vill de lever på sina egna meriter så skall också centrum göra..
Framnäs har det lite jobbigt med stora outhyrda lokaler, nu ännu en när Vänerblommor flyttar, men tydligen är man optimister där.. Man renoverar har jag sett inne vid Hjertbergs och Kapp-Ahl..

Två viktiga faktorer för hur populärt ett köpcentrum blir är antalet butiker och vilken mix som finns i utbudet fortsätter Hui Research.. Pris, utbud och tillgänglighet är de främsta faktorerna till varför man väljer ett handelsområde eller köpcentrum framför ett annat..
Där menar man kan även centrumhandel vara med på ett hörn men då fodras det att områdena är lättåtkomliga att helt fjärma av biltrafik vore ödesdigert.. Centrum i Lidköping fick ju ett stort HM varuhus och Cubus, kanske man skulle tänka lite som sagt på variation också..
Så finns de platserna som drar nytta av att folk ändå har vägarna förbi, på väg hem från jobbet, träningen eller liknande vilka också har en potential...
Ute på Änghagen finns det flera magneter som Clas Ohlsson, COOP, Rusta m.m. och någon gång kommer Biltema finnas i närheten, en av Lidköpings långbänkar.. Rörstrand center plockar åt sig lite mindre företag, vilket gör sitt med tiden..
Framnäs som sagt har väl varit lite segt men en jäkla tur de har Hjertbergs och Willys.. Senaste som kom dit var väl Elon som tog huset där OnOff en gång i tiden fanns.. Men de behöver inom en snar framtid nya butiker..
Arkivbild.

Inga kommentarer:

Nivån i Vänern.

Tyckte väl när jag gick efter Vänerkanten vid Framnäs att nivån såg låg ut och så läste jag att man i förebyggande syfte hade ökat utsläppst...