torsdag 9 mars 2017

Bakterier i kyckling.

Med jämna mellanrum kommer det larm om främst färsk kyckling.. Det är en bransch som kämpar med otjänlig mat..
Antalet rapporterade fall av magsjuka på grund av campylobacter, som är den vanligaste bakterien bakom magsjuka, har tredubblats på tre år. Tredubblats har också antalet vårddagar på sjukhus i Västra Götaland på grund av detta..
Allt pekar mot att svenskproducerad färsk kyckling ligger bakom den kraftiga ökningen av antalet insjuknade, enligt ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.. Vilket inte är någon vidare reklam för branschen, då hjälper det inte med påkostade reklamannonser.. Ordet svensk mat får inte smutsas ner utan måste hålla god kvalité..
Det skrivs att konsumtionen av färsk kyckling ökar allt mer i Sverige, och risken att bli smittad av campylobacter är större när man äter färsk kyckling än fryst, enligt pressmeddelandet. Frysning minskar bakteriehalten betydligt, vilket innebär att risken att bli smittad minskar.. Vilke thar gjort att jag personligen hellre köper fryst kyckling..
Men kyckling skall alltid hanteras korrekt både fryst och speciellt färsk..
Livsmedelsverket har gått ut med råd för att undvika bli smittad av campylobacter och tillbringa en tid hemma från jobbet och bli sittande på toaletten vid ett otal tillfällen..
Det är ABSOLUT nödvändigt att kycklingen är helt genomstekt, hetta dödar dessa bakterier..
Naturligtvis gäller samma sak som när du gjort toalettbesök att tvätta händerna om du hanterat kyckling och t.ex. skall göra en sallad.. Gäller för övrigt när du hanterar allt rått kött..
Och som kanske en del inte tänker på.. Använd inte eller diska noga de verktyg du använt till att skära i rått kött som färsk kyckling.. Det förhindrar att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat.. Även arbetsytor kan vara rena smitthärden om du skärt i rått kött där..


Antar att nästan alla vet detta, men det skadar inte att påpeka det mellan varven då man ibland gärna vill slöa till i dessa hänseenden.. För en trilskande mage är inte så roligt..
Det händer(alltför ofta)att kedjor får dra tillbaka sin produkter på grund av olika orsaker där man riskerar hälsan.. Många gånger en ren säkerhetsrutin för säkerhets skull.. Sedan att folk är hysteriskt rädda för att "Bäst Före" datummet är kort vilket inte är så allvarligt då de flesta av varorna har en betydligt längre hållbarhet..

Inga kommentarer:

Shoppingälskande människor sökes.

Vi kan läsa att "Vill du vara med i Kanal 5:s stora succéprogram Ullared? Produktionsbolaget letar efter shoppingälskande människor som...