söndag 26 februari 2017

Giftiga gamla leksaker.

Second hand-butiker behöver ta ett större ansvar för att rensa bort giftiga plastleksaker. Det menar Göteborgs kommuns miljöförvaltning..
Man säger att gamla leksaker som skänks och som då hade höga halter av giftiga ämnen bör rensas ut från hyllorna och det gäller väl från alla butiker som handskas med skänkta föremål..

Vi har några stycken här i stan som kanske borde kolla om man inte redan gjort det....

Även om de som tillverkas nu har regler att följa vad gäller leksaker och t.ex. färgen innehåll så har flera gamla fått ett förlängt liv genom second hand butikerna.. Det gäller särskilt de gamla plastleksakerna.. Där man upptäckt höga halter av giftiga så kallade ftalater..
De mjukgörande ftalaterna är hormonstörande och kan påverka fertiliteten. 2007 infördes därför hårdare regler för nytillverkade leksaker, som numera bara får innehålla mycket små mängder ftalater.. Vilket denna försäljning av gammalt motverkar..
Man uppmanar alla butiker som återsäljer gamla leksaker att rensa bort dessa samt att folk inte skänker bort dessa utan slänger dem på ett anvisat ställe.. Små barn skall ju undersöka med munnen och det är inte lämpligt med dessa höga halter.. Så har ni sådant gammalt, låt dem inte gå i arv eller skänk bort dem.. Hur svårt det än kan vara att slänga leksaker som man använt som barn så i alla fall ge dem inte till barnen idag, ha dem som prydnader i så fall.
Källa SR.

Inga kommentarer:

Stadståget.

Undrar i princip varje år om turisttåget som utgår från Kronocampingaen och kör runt i stan genom Limtorget åter skall dammas av.. Idag kör...