söndag 19 februari 2017

Den ekonomiska marknaden.

Priserna på villor ligger relativt högt i Lidköping och verkar inte mattas av ännu..
De allra flesta har vant sig med låga boräntor. Men snart kan boräntorna klättra mot fem procent. Så nu får vi åter läsa om experters råd om när du bör binda räntan innan den sticker iväg..
Bankerna vill stämma i bäcken och vill nu ha politikers hjälp när vindkraftverken inte är lönsamma på grund av för låga elpriser.. Då vill man av "hänsyn" till dem som har andelar i ett vindkraftsprojekt att staten åter skall fundera på vad de kan göra i form av bidrag eller något.. Det kan bli konkurser annars säger bankerna och i förlängningen står bankerna där med stora lån..
Många banker har lånat ut stora belopp till vindprojekt som sagt och nu är de oroliga och vill ha politikernas hjälp.. Alternativet är att de får öppna plånboken själva och det är otänkbart..
Storbanken Nordea slog larm om ett akutläge för många vindkraftsägare och varnade för ett "grönt blodbad" och en hotande konkursvåg om inte politikerna omedelbart agerar.. Klara sig av egen kraft? Inte en chans..
Även Swedbank, som också är en av de allra största långivarna till vindkraft i Sverige, delar den bilden.. Antingen mer pengar från skattebetalarna eller kraftigt höjda elpriser tycks vara modellen.. Man är snabba att visa sin goda miljövilja men när notan kommer och det inte bär sig då!!!

Det är knepigt medan de flesta företag på den ordinarie marknaden får kämpa för sin överlevnad så skall andra få gräddfiler.. Vindkraftverken fick statlig hjälp under en inkörsperiod men den var inte avsedd att vara evig.. Nu får man kämpa på samma villkor som andra förhoppningsvis och kan inte längre ha miljön som gisslan..

Börjar sedan räntorna stiga till fem procent då lär bankerna få kämpa.. Vi såg hur det gick i USA där bankerna blev överhopade med villor som man inte kunde ha kvar.. Staten fick kasta ut miljarders miljarder.. Kan bli samma dilemma här och vilka håller man då om ryggen?

Inga kommentarer:

Strömavbrott.

Var och handlade på Hjertbergs då det plötsligt blev kolsvart och då menar jag mörkt.. Dagsljuset var det man kunde se genom öppningar, det ...