fredag 6 januari 2017

Kallt, dyrare el.

Som ler och långhalm följer kallt väder och elpriset varandra.. Torsdagen blev så kall att det märktes i flera olika sammanhang. Som på elpriserna..Kollar jag på klart.se när detta skrivs så skall det vara -8 grader..
- Det är framför allt spotpriserna som påverkas av det. Spotpriset i dag är 42 öre per kilowatt, och det är ganska mycket högre än dagen innan. Då var det 30 öre. Och i morgon är det 33 öre, säger vd på elsajten Elskling..
Elförbrukningen förväntas under dagen överstiga 26 000 megawatt, nära rekordet från 2001 på 27 000 megawatt, enligt Svenska kraftnät.. Man har strategisk reserv som kan kopplas på till nätet om det blir kris och då har man startat upp de oljeeldade reservkraftverken.. Kallas för strategisk reserv..

Nu börjar även isbrytarna röra på sig uppe i norr.. Sjöfartsverket meddelar att isbrytaren Atle lämnar Luleå – och att isbrytningssäsongen därmed är i gång. Det råder trafikrestriktioner för hamnarna i Bottenviken sedan den 16 december. Endast fartyg som klarar de isförhållandena får assistans av Sjöfartsverkets isbrytare..
För vår del och Vänern behövs det väl ingen isbrytare ännu även om det kan gå snabbt, men just nu klarar sig sjöfarten för egen maskin..
När det krisar med isen i Vänern brukar först vissa bogserbåtar bryta inne i hamnarna skulle det sedan bli problem ute på öppet vatten så har isbrytaren "Scandica" assisterat sjöfarten här.
Arkivbild.

Inga kommentarer:

Nivån i Vänern.

Tyckte väl när jag gick efter Vänerkanten vid Framnäs att nivån såg låg ut och så läste jag att man i förebyggande syfte hade ökat utsläppst...