fredag 20 januari 2017

Bostadsinbrott

Det står mycket om inbrott nu för tiden i villor men även i lägenheter och nu börjar man skriva om larm.. Antalet inbrott har ökat totalt i Sverige från 15 000 per år till 22 000.. Och det märks..
År 2016 var en jätteökning av villainbrott men även ökade lägenhetsinbrotten om inte lika mycket har jag för mig att jag läste..
Då när folk blir rädda eller osäkra tar en del till larm som inte är gratis.. Grannsamverkan är en betydligt billigare och väl så bra metod.. Populärast vad gäller larm är uppkopplade larm, det vill säga larm där väktare åker ut och undersöker bostaden när ett larm har gått.. Behöver inte vara inbrott, kan vara brandlarm t.ex.

Numera köper många till brandlarm, kameraövervakning och trygghetslarm.. – Med kameraövervakning kan man larma polis eller brandkår snabbare. Larmcentralen ser om det är någon inne i huset, eller om det bara är en humla som flög förbi detektorn. Syns rökutvecklingen kan man larma brandkåren direkt, säger branschen.. Men smakar det så kostar det.. Ett sådant fullserviceskydd kostar flera tusen kronor i installationskostnad, plus några hundra i månaden i abonnemangsavgift.. Det är väl mest populärt i villor och dyrare bostadsrätter med mycket värdeföremål..
Får man då valuta för pengarna, branschen svarar "Javisst, Swelarm har statistik som visar att olarmade villor löper tre gånger så stor risk som larmade att drabbas av inbrott..
Andra undersökningar visar det motsatta. När försäkringsbolaget If jämförde inbrottsstatistiken över de bostäder de har försäkrat märkte de ingen skillnad på olarmade och larmade bostäder..
Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms Universitet, är inte imponerad av de studier som gjorts. – Jag har inte sett någon vetenskapligt hållbar studie som visar att larm verkligen förhindrar inbrott, säger han..

Experter inom polisen säger att det sker inbrott även i larmade bostäder. – En del inbrottstjuvar undviker larm, en del tar sig in utan att larmet löses ut eller saboterar larmet, medan andra inte bryr sig alls; de vet att de hinner göra inbrott ändå, säger experten..
I dag finns det även utländska ligor. Inbrott är enkelt och med liten risk att åka fast.. En del kriminella har sagt att de ser bostäder med mycket skydd i form av säkerhetsdörrar och larm som ett tecken på att det finns värdesaker, säger polisen.. ”På tio minuter hinner man mycket”..
En inbrottstjuv säger att han genomförde tusentals inbrott när han var aktiv. Han säger att han valde bostäder som såg tomma ut i välbärgade områden. Larm var inget större problem, eftersom det dröjer innan vakterna hinner ut till bostaden..

Det har också hänt att jag har gått ut i skogen och väntat på att vakten ska dit och kolla. Sedan kan man gå tillbaka till huset, som då inte är larmat, när vakten har åkt, säger han..
Han bekräftar att det går att ta sig förbi larm.. Särskilt de äldre som många har kvar.. De moderna är svårare och kan ha en avskräckande effekt som för vissa brottslingar är för avancerade att sätta sig in i.. Men inget är säkert, på senare tid har man märkt att tjuvar använder sig av sändningsstörare som slår ut larmet från huset till larmcentralen..

Säkrats påstår både polisen och f.d. tjuven vad gäller larm är att ha två stycken, ett som går till ett vaktbolag och ett som tjuter utanför huset, men som sagt "inga garantier".. Och så kostar det en slant..
I vårt område är det Grästorp som ligger mest pyrt till med nästa sju per per tusen hushåll vad gäller inbott.. Götene kommer som två i vårt område. Lidköping ligger efter Skara och Vara på plats fem..

Inga kommentarer:

Ny butik till Skara.

Både Framnäs och Änghagen kämpar med tomma lokaler.. Framnäs fick sorgebarnet f.d. EM möbler uthyrt efter lång tid till "EM" möble...