onsdag 7 december 2016

Renoveringar.

För tillfället pågår stora renoveringar av hyresbostäder i stan där väl AB Bostäder är de som har mest renovering.. Många av bolagets hyresgäster får sin lägenhet uppgraderad, vissa har ett stort behov andra kanske lite mindre..
Frågan är om det fodras en stor renovering av kök med byte av skåp och vitvaror, det kan sökas i att man då kan höja hyran då det blir en standardhöjning..
Hyresgästföreningens tidning Hem och Hyra har uppmärksammat detta med renoveringar, man nämner inget om de omfattande renoveringarna hos AB Bostäder men hos andra och vad som gäller generellt..
Om hyresvärden vill höja hyran måste han:
Erbjuda högre standard i badrum t.ex. kakel/klinker istället för plastmatta..
Nyinsatt kök..
Nya ytskikt..
Som är några exempel där värden kan höja och därför ofta gör dessa åtgärder eller något av dem..

Värden kan INTE höja hyran om han:
Gör enbart stambyte..
Fasadputs..
Tilläggsisolering..
Byte av tak..


På tal om sänkt hyra under renoveringstiden så skriver Hem och Hyra att "Det är inte säkert att du har rätt till hyresreduktion.. Det beror på vad som skall göras, hur omfattande det är och hur lång tid det tar.. Men ofta lyckas hyresgästföreningen komma överns om att erbjuda hyresgästerna kompensation.."
Har ett svagt minne av att man talade om på ett möte med AB Bostäder att man erbjuder halva hyran, men det är jag inte säker på..
Eftersom renovering har pågått ett tag i Lidköping så har det säkert kommit till en överenskommelse med hyresgästföreningen och "drabbade" borde när det blir aktuellt få en redogörelse för vad som gäller.. Att det blir en stor hyreshöjning torde vara säkert.. Vet inte om den är samma för alla bolagets nyrenoverade fastigheter.. På Stakegatan pratade man om en utvändig hiss, som jag inte hoppas blir verklighet.

Inga kommentarer:

Meningslöst!

Man kan undra om någon finner ett nöje i att klottra på fasader det är inte ens snyggt.. Likadant när man kastar skräp runt sig där man be...