tisdag 20 december 2016

Raset på E6.

I dag är det 10 år sedan det stora raset på E6 mellan Uddevalla och Munkedal..
Det var strax efter 19 den 20 december 2006 som det stora raset inträffade vid Småröd. Ett tiotal bilar och flera lastbilar följde med i skredet eller blev stående vid raskanterna. Men som tur var skadades ingen allvarligt..
Vid den tiden jobbade man i Norge och fick under en tid åka på småvägar(omvägar) efter Uddevalla som förlängde både resvägen och tiden.. På vissa ställen var det till och men svårt att möta en buss..
Vi kunde valt att åka vägen förbi Årjäng men den blev längre och tog lika lång tid.. Så det blev till att kuska på småvägarna i Bohuslän..
Men man kämpade på rätt bra och efter ca två månader i februari kunde vi åter åka den ordinarie biten har jag för mig.. Man jobbade dygnet runt och dåvarande Vägverket höll inte igen med pengar..
Både Haverikommissionen och Vägverket konstaterade att skredet utlöstes av en jordhög som tilläts växa utan kontroll.. Det blev en konflikt mellan Vägverket och entreprenören Peab. Vägverket stämde Peab på 164 miljoner kronor, men parterna nådde en förlikning 2014 - Peab betalade en summa pengar till Trafikverket som kompensation för utgifterna - innan saken hann avgöras i domstol.. Hur stor den summan var vet jag inte om man talade om..

Inga kommentarer:

Nivån i Vänern.

Tyckte väl när jag gick efter Vänerkanten vid Framnäs att nivån såg låg ut och så läste jag att man i förebyggande syfte hade ökat utsläppst...