söndag 11 december 2016

Fågelinfluensa.

Kommer ni ihåg den nästan hysteriska rädslan som fanns när fågelinfluensan var ett relativt nytt begrepp?
Nu för tiden ger den lite rubriker men knappast någon större rädsla även om vi tycker den är otäck och nu har vi fått den återkommande dosen av influensan..
Ytterligare fall av fågelinfluensa skrivs det har nu konstaterats i Sverige. Två vilda gråtrutar som hittades döda i Degerhamn på Öland hade drabbats av fågelinfluensa. Spridningen i landet förvånar inte Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)..
Tidigare har en havsörn på Götland, en knipa i Vellinge kommun, två skrattmåsar och en kråka i Malmö samt en värphönebesättning i Helsingborg drabbats av fågelinfluensan. Den aktuella virustypen H5 har aldrig smittat till människor..
Det är viktigt för producenter av fågel att hålla sina besättningar avskilda.. En smittad tam-besättning betyder stor ekonomisk förlust för producenten..
Folkhälsomyndigheten skriver: "Det största hotet mot människors hälsa är inte smitta av fågelinfluensa i sig, utan möjligheten att den ska ge upphov till en för människa helt ny influensavariant. I synnerhet en variant med en bättre förmåga att spridas mellan människor och mot vilken vi inte har skyddande antikroppar. Detta skulle kunna ske om en människa eller annat djur samtidigt var infekterad av både fågelinfluensa och vanlig säsongsinfluensa. Vid en sådan dubbelinfektion kan influensavirusens genetiska material blandas om (rekombineras) till nya varianter.."

Inga kommentarer:

Strömavbrott.

Var och handlade på Hjertbergs då det plötsligt blev kolsvart och då menar jag mörkt.. Dagsljuset var det man kunde se genom öppningar, det ...