fredag 21 oktober 2016

Mats Helge Olsson

Det har liksom gått i vågor om Mats Helge Olsson, filmmakaren från Lidköping med egen studio på andra våning på Kållandsgatan där Målarboden ligger om jag inte minns fel.. Plötsligt blev det helt tyst om honom och sedan har tv-program gjorts och spekulationer förekommit om var han finns nu..
Nu är åter något på gång något.. En utställning, Filmfabriken i Lidköping som invigs den 29 oktober med spektakulär livetagning utanför Vänermuseets entré.. Får väl anteckna detta och kolla in..
Under perioden 1975 till 1990-talet gjordes ca 30 filmer av olika längd per år och The Ninja Mission och Sverige åt svenskarna är de mest kända.. Av vilka den sistnämnda blev ett fiasko.. Hade den gjorts nu hade den även blivit anklagad för rasism för att sätta en titel som "Sverige åt svenskarna" betraktas numera som rasism..
Jag kommer ihåg att man funderade på att anmäla sig som statist då verksamheten i huvudsak bestod av lokala förmågor, men inslag av namnkunniga från film- och tv-branschen både nationellt och utrikes.. Allt styrdes från Kållandsgatan..
Den svenska ninjafilmen The Ninja Mission gjorde världssuccé. Men regissören, Mats Helge Olsson, lämnade strålkastarljuset för att helt försvinna.. Och vad jag förstår på den vägen är det..
I texten till "Regissören som försvann" kan vi läsa:
1983 är den säregne filmregissören Mats Helge Olsson uträknad av alla. Han har precis avtjänat ett fängelsestraff efter att ensam ha tagit den ekonomiska smällen för Sverige åt svenskarna, det största fiasko som någonsin skakat filmsverige. Men han ger sig inte. Mats Helge Olsson ska visa belackarna att han kan. Samtidigt som vhs-bandspelaren dyker upp i våra vardagsrum kokar han ihop ett nytt manus tillsammans med en excentrisk filmproducent och Sveriges enda ninja. Samarbetet resulterar i en spektakulär actionfilm som spelas in utanför Lidköping.
The Ninja Mission blir en internationell megasuccé på hyr-videomarknaden, men pengarna når aldrig Mats Helge och filmteamet från Västergötland. Ett helt gäng filmer spelas in i ett försök att upprepa succén, men spiralen går bara nedåt. Några år in på 90-talet lämnar han strålkastarljuset för gott. I dag är det ingen som vet var Mats Helge Olsson befinner sig..
I Regissören som försvann träffar vi barndomsvänner, skådespelare, filmarbetare och skribenter som berättar om en målmedveten och utdömd begåvning som fick ta del av en enorm framgång och ett hårt bakslag..
Den slog stort utomlands och sägs ha spelat in hiskeliga 250 000 000 kronor - men pengarna försvann och så gjorde även till slut regissören. Filmmakarna Melker Becker och Mattias Lindblad ligger bakom dokumentären om honom..
Mycket är också inspelat kring Lidköpingstrakten där regissören som försvann hade sin egen filmverkstad. – Hade Mats Helge Olsson fått hjälp med eknomin och lite mer luft under vingarna så hade Lidköping inte sett ut som det gör idag, säger man.."


Vet inte det jag, tror väl knappast att staden hade påverkats så mycket.. Påverkats ja, men även om det hade pågått ostört så att säga hade även den perioden haft ett slut.. Inget tillåts växa ovanför trädtopparna i en småstad när staten har mottot, störst är alltid bäst.. Men kanske hade regissören efterlämnat ett bra arv..

Inga kommentarer:

Nivån i Vänern.

Tyckte väl när jag gick efter Vänerkanten vid Framnäs att nivån såg låg ut och så läste jag att man i förebyggande syfte hade ökat utsläppst...