måndag 5 september 2016

Centrums beskyddare.

Idag kan vi läsa i vår "tre dagars tidning" om en centrumutvecklare som har sina idéer och det är väl honom unnat.. Men de är ett särskilt släkte de där, de vill ha en slags protektionism ett speciellt sydd från politikerna för centrum.. Konsekvensanalys är tydligen ett populärt ord hos centrumutvecklare.. Då helst med förtrycka positiva svar för centrum eller?
Centrum är viktigt för en stad, men det betyder inte att kommunen skall skydda butikerna där framme med skattemedel, man kan göra det attraktivt på ett för kommunen godtagbart sätt.. Att småbutiker likt Gottis inte gick runt är inte handelsområdenas fel.. Dessa områdens frånvaro drar inte automatiskt folk till centrum, då de varorna inte finns där.. Då får vi istället ett mycket sämre handelsindex, vilket absolut inte gynnar centrum..

Att då som många centrumutvecklare gör slå ner på etableringar utanför centrum är en aning magstarkt och skulle ett negativt handelsindex hjälpa centrum? För centrum i sig själv lär inte locka många utsocknes.. Därför är det med frustration jag läser om att man pekar med handen mot Biltema.. Centrumutvecklaren är inte lika orolig nu när nya HM kommit på plats och snart Cubus, det var väl trevligt..

Även innan vi överhuvudtaget hade några speciella handelsområden var centrum en onsdag-lördags handel och så är det nu också.. Det är ett problem som man inom handeln får kämpa med antingen göra något åt eller anpassa sig..
Hedvall har rätt när han säger att Biltema drar folk, vilket det lär göra.. Lite av stagnation kan man läsa i centrumutvecklarens tankar om att "Lidköping är för litet för att satsa stort så därför bör man hålla sig till stadskärnan runt torget"!!! Utveckling av centrum på bekostnad av övrig handel!!!
En sak till är säker och det är att liksom centrum så genererar handelsområdena arbetstillfällen och det är en hel del.. Jag älskar vårt centrum är där ofta, både för att handla och bara tjôta med folk.. Men det betyder inte att jag vill offra t.ex. Biltema..

Så jag antar att politiker är kloka nog att förstå att bara i namnet centrumutvecklare ligger en spärr.. En spärr mot utveckling i ytterområden.. Därmed inte sagt att det finns kommuner som gått för långt, vilket inte Lidköping på långa vägar har gjort..
Varför måste alla bo mitt i stan säger denne utvecklare? Räknar han Lidåker till mitt i stan? Där det byggs nu i kvarteret Tusenfotingen.. Där man planerar för området där Lidéns nu ligger när man flyttar intill Biltema? Tvärtemot denna utvecklare tror jag på en stad i utveckling över hela linjen, så och ett centrum.. Vad gäller centrum får man vara lite mer varligt och inte hysteriskt och naturligtvis med en del gammalt bevarat, det som går att bevara.. Blandat med nytt..

Inga kommentarer:

Glutenfri inte bättre.

Man blir irriterad på detta tjafs om glutenfri mat i reklamen.. En orsak är för att man kan ta bättre betalt.. Många tror att det är nytti...