lördag 13 augusti 2016

Vänerns vattennivå låg.

Det sägs att det regnat för lite och att det var för lite snösmältning i våras.. Men nog har augusti börjat bra vad gäller regn i alla fall..
Men det är tydligen ovanligt lågt vatten i Vänern just nu, vid den senaste mätningen av SMHI, den tionde augusti, var den 44,15 meter vilket är 33 cm lägre än genomsnittet för augusti månad. Att nivån är så låg beror framför allt på att det inte regnat tillräckligt mycket i sommar..
För att minska på utsläppet från Vänern måste man nå sänkningsgränsen som är nästan en meter lägre än nu 43,24.. Vilket man anser vara osannolikt..
Det skrivs att redan nu påverkar den låga vattennivån flera fritidsaktiviteter på sjön. Båtar, badare och fiskare måste anpassa sig till lågvattnet.. Sjunker nivån ännu mer kan det också få stora konsekvenser för den kommersiella sjöfarten. Redan nu har vissa fartyg behövt korrigera sin last när de går in i hamnen i Otterbäcken..
Så farhågorna om att Vänern skall svämma över är inte så akuta just nu, så hamnstadens planering kan väl flyta på i de utstakade spåren vad gäller den biten..

Vad händer om man kommer till sänkningsgränsen då? Då är det väl knappast ens lönsamt att driva kommersiell sjöfart på Vänern längre, men det skall inte hända säger man. En sannolikhetskalkyl i stil med den Tage Danielsson framförde om olyckan i Harrisburg.. Varje centimeter vattnet går ner betyder tio ton mindre i last, säger Thunbolaget.
Än så länge tar sig väl ms/Eken in med någorlunda full last får man förmoda, men hoten om för lågt vatten och från en för låg bro i Göteborg kan förändra detta faktum.. Göteborg lär fullständigt skita i Vänern, huvudsaken att de kan cykla över bron och regnguden är som vanligt, opålitlig..

Arkivbild.

Inga kommentarer:

Meningslöst!

Man kan undra om någon finner ett nöje i att klottra på fasader det är inte ens snyggt.. Likadant när man kastar skräp runt sig där man be...