tisdag 23 augusti 2016

Sommarjobben.

Nu kan man väl påstå att tyvärr så är snart sommarsäsongen över och med det när vi tar oss en fika i den fria naturen på t.ex. sommarställen.. Först skall vi njuta av denna vecka där det utlovats värme och sol..
Ofta får ungdomar som pluggar en tillfällig anställning under sommarmånaderna och det är väl utmärkt.. Men det går inte alltid rätt till.. Oseriösa arbetsgivare har ibland sin egen version av vad som skall gälla för anställningen..
Då och då kan vi läsa om ungdomar som blivit mer eller mindre lurade på vad de trodde skulle bli en jämn inkomst..De vanligaste orsakerna att ungdomar hör av sig till facket är att de inte får sin lön, eller inte får den lönen som de blivit lovade. Vissa hör också av sig och berättar om att de inte har fått jobba i den utsträckning som det var sagt.
Då kan det vara så att under sommaren har många blivit hemskickade utan ersättning på grund av exempelvis dåligt väder.. Och det är ju ett kännbart ekonomiskt avbräck om man har räknat med att få ut en viss lön efter ett sommarjobb. Andra dagar kan personer istället tvingas jobba dubbla pass, om det är mycket kunder, berättar facket.. Om det ens är lagligt så är frågan om de får rätt ersättning..
De ser ett tydligt mönster. Det är på arbetsplatser som inte har tecknat kollektivavtal som de flesta missförhållandena kan iakttas.. Så finns det säker ett flertal ungdomar som inte vill eller vågar bråka om det, det gynnar enbart oseriösa arbetsgivare..
Vet inte hur mycket hjälp det går att få men det borde vara bättre än att inget göra och då tänker jag på "Fackets Hjälptelefon"..
020-56 00 56 Fackets 020-nummer har funnits sedan början av 1990-talet. Varje sommar hjälps flera tusen unga med olika problem och frågor som uppstår på sommar- eller extrajobbet skriver facket..

Inga kommentarer:

Meningslöst!

Man kan undra om någon finner ett nöje i att klottra på fasader det är inte ens snyggt.. Likadant när man kastar skräp runt sig där man be...