måndag 15 augusti 2016

Flyga med drönare.

Drönare sägs vara populärt bland folk, inte minst dem med kamera i.. Och inte så våldsamt dyra heller med priser från dryga tusenlappen och uppåt.. Har sett företag i stan med uppdrag att filma med drönare, senaste såg jag runt "Jaktslottet"..Skulle vara roligt att kunna ta bilder uppifrån, men jag gillar stadsmiljöer och undrar om det inte är omgärdat med en hög av byråkrati med regler..
Annars är det väl inte så svåra att lära sig att flyga och inget certifikat behövs för hobbyflygning, men det finns regler, var så säker..

Som privatperson får man flyga drönare utan tillstånd men..
Transportstyrelsens regler säger att man hela tiden måste ha visuell kontakt med drönaren. Man får inte flyga längre bort än 500 meter, högre än 120 meter, inte heller över folksamlingar eller på ett sätt där människor riskerar att skadas av drönaren. I närheten av flygplatser är det absolut förbjudet att flyga av det som kallas för kontrollzonen.. Där får man inte ens lyfta från marken.. Är du vårdslös med flygningen kan det bli fängelse..
Fängelser, kärnkraftverk och nationalparker är också förbudszoner, fotoförbud gäller även hamnar.. När du flyger drönare är du skyldig att följa de lagar och föreskrifter som gäller för all luftfart..
Vi har ju Såtenäs där man absolut inte får flyga inom den kontrollzonen.. Vet inte hur det är med Hovby om det ens klassificeras som flygfält längre.. Vissa politiker vill hellre klassificera det som bostadsområde..
Hur som helst så är Såtenäs ett hyperaktivt område för flyg och vare sig drönare eller vindkraftverk får förekomma inom ett visst område..

Inga kommentarer:

Stadståget.

Undrar i princip varje år om turisttåget som utgår från Kronocampingaen och kör runt i stan genom Limtorget åter skall dammas av.. Idag kör...