söndag 31 juli 2016

Framtiden för Framnäs köpcentrum?

Det går väl ingen större nöd på Framnäs köpcentrum med stadens två största(troligen) livsmedelskedjor vägg i vägg, Hjertberg o Willys..
Men det har varit segt därute och ägare har det bytts flera gånger, där de nu sista fick On-Off lokalen uthyrd efter många om och men.. Men fortfarande efter flera år står huset där EM möbler fanns utan hyresgäst.. Dela upp till mindre enheter eller behålla ytan är frågan.. Kanske svårare att hitta fler mindre hyresgäster än en stor.. Någon gång måste väl en form av lösning komma.. Etableringar vid Skararondellen och Änghagen(nu äntligen Burger King, men det var segt) gör inte saken lättare..

Runt år 2012 sålde Thunbolaget Framnäs köpcentrum till det då danska fastighetsbolaget Keops för 269 miljoner kronor.. Men danskarna var inte några effektiva ägare.. Därför kom det snart åter ute till försäljning. Det blev inte som man tänkt. Ingen nysatsning på handelsområdet gjordes..
Framnäs köpcentrum fick ny ägare, år 2013(tror jag), vilket knappast var en nackdel. Det danska företag som ägt företaget med förvaltare i Karlstad var bedrövligt passiva..
Köpare då och nuvarande ägare var Redito som äger Trophi Fastighets AB, där det ingår omkring 100 affärsfastigheter. Fastigheterna finns på cirka 70 platser i landet. I de flesta av dessa fastigheter finns såväl Ica som Axfood, som av blev fallet här också i och med Framnäs köpet.. Kostnad för Framnäs var 127 miljoner kronor enligt media..
Förvaltare av fastigheten blir Aberdeen Asset Management..
Här har man lyckats med On-Off huset och fått dit EL-On vilket väl var en lättnad, men som sagt EM möbler huset står ännu tomt.. Frågan är vad man skall göra för att få området attraktivt när en förskjutning österut mot Skaravägen har skett.. Dessutom börjar man bygga en ny väg där mot Källby och Biltema plus en del andra etableringar är på gång vid Skararondellen..
Så nog har Framnäsägarna något att bita i eller säljer man igen? Först kostade det 269 miljoner, sedan 127 miljoner, det är en saftig förlust.. Om det blir en ny försäljning vad blir priset då?
Vi har ett tredje centrum, Rörstrand centrum men det är mer sammanknutet med stadens centrum runt Nya stadens torg och har inte riktigt de butiker som finns på de båda andra områdena.. Och många typer av hyresgäster som inte är till för allmänhandel..
Tydligen vill ingen in i detta hus! Är det huset eller är det området som inte lockar?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad jag har hört så ska ICA Kvantum Hjertbergs ta över EM-lokalerna och bygga om sitt lager där och utöka butiksytan. Vet ej sanningshalt i detta dock.

Leif Johansson. sa...

Tack för information. Då blir det en stor butik....

Stadståget.

Undrar i princip varje år om turisttåget som utgår från Kronocampingaen och kör runt i stan genom Limtorget åter skall dammas av.. Idag kör...