tisdag 28 juni 2016

Tid för färskpotatis.

Nu är färskpotatisens tidevarv inne och det kokas/steks på bra i stugorna.. En del ger sig ut senare på sommaren och plockar svamp också, säg något som är godare än nyplockad svamp med stekt färskpotatis, gärna en kall öl till.. Jag tillhör den lata sorten som köper från damerna på bordet på torget, mest då kantareller.. Samt något knippe med dill också..

Man skriver om färskpotatis:
"All potatis som skördas och säljs före den 30 september får nämligen kallas nypotatis eller färskpotatis..
Färskpotatisen har skördats strax före fullständig mognad vilket innebär att knölarna är mindre och att skalet ännu inte hunnit bli särskilt tjockt. Därmed kan det lätt avlägsnas utan skalning. Färskpotatisen har dessutom en högre vattenhalt än vinterpotatisen vilket ger en blötare konsistens. Därför är det inte särskilt vanligt med sönder-kokade färskpotatis knölar..

De svenska potatisar som börjar dyka upp nu kallar jag för FÄRSKPOTATISAR inte butikernas "surrogat" för dem som sälj långt för perioden här i Sverige.

Inga kommentarer:

DLG ska spara.

 Sjukhussyndromet har nått skolan nu De la Gardie och när man skall spara drabbar det inga elever.. Det ska finnas tillräckligt med materia...