lördag 23 april 2016

Vårt dagliga gift..

Det var inte så många år sedan som det var ett jäkla liv om Bisfenol A i vårt dricksvatten. Och med jämna mellanrum kommer det larm om mer eller mindre giftiga saker vi stoppar i oss.
Och bland det viktigaste är vårt dricksvatten.. En sammanställning gjordes gällande åren, 2006 – 2011, då Bisfenol A användes vid relining..Boverket gjorde en lista över kommuner där det kunde finnas problem med giftet, Lidköping fanns inte med på den listan..
Relining eller rörinfodring är ett samlingsnamn på ett flertal metoder för att invändigt renovera rörledningar inom byggnader eller i marken. Relining innebär att rören rensas och infodras med nytt material istället för att byta ut hela rören..

En utredare hade under 2015 i uppdrag att kartlägga användningsområdet för bisfenol A och lämna förslag på hur människors exponering för ämnet kan minskas. Den utredningen har miljöminister Åsa Romson fått, men det är risk för att andra ting dominerar uppmärksamheten för henne just nu.. Denna utredning koncentrerades inte specifikt på dricksvattnet..
. Utredarens slutsats är att bisfenol A kan fasas ut från de främsta exponeringskällorna utan allvarliga ekonomiska konsekvenser för samhället. De främsta exponeringskällorna är idag termopapper, som finns i kvitton och biljetter, samt insidan på livsmedelsförpackningar, främst konservburkar. Arbetet med vårt dricksvatten får man tro fortgår löpande med kontroller..
I dag finns ett förbud mot bisfenol A i nappflaskor inom EU. I Sverige finns även ett förbud mot ämnet i lock till barnmatsburkar..
Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som misstänks kunna skada fortplantningsförmågan.. Ämnet används bland annat vid tillverkning av plaster och epoxi.. Även vi som har passerat "fortplantningsförmågan" vill inte ha hormonstörande skit i oss, vem vet vad det kan ställa till med.. Det räcker med all annan skit vi får i oss..
På Älvgatan pågick någon form av renovering under april av rör som troligen behövde åtgärdas, om det var en typ av relining vet jag inte, men kontroll var det i alla fall.. Och Bisfenol A var det nog inte tal om..

Inga kommentarer:

Sibylla får ny ägare.

 Från den 1 maj tar en 24-åring, som är bosatt i Skara, över Sibylla-restaurangen vid resecentrum i Lidköping.. Har varit där några gånger o...