torsdag 14 april 2016

Byggstrejken utökas.

Medan AB Bostäder pratar modulhus är byggnadsstrejken i full gång, kan ta slut fort eller bli segdragen..
Arbetsgivarsidan har svarar med lockout från den 22 april. Dels en spegellockout och dels en så kallad konsekvenslockout, som berör 9 700 byggnadsarbetare.. Därifrån kan det öka om byggnads tar ut fler och arbetsgivarna gör samma sak.. Till slut står stora delar av byggsvängen still i hela Sverige.. I tider då man skriar efter bostäder..
Då dras många andra yrkesgrupper med, målarna är redan ute i strejk, elektriker och rörmokare drabbas, de som jobbar med renovering och nyproduktioner, markarbetare och andra..
De som har tagits ut i strejken får en skattefri ersättning från facket om 950 kronor per dag den första veckan, därefter 1 050 kronor per dag.. Och byggnads strejkkassa var på 1,6 miljarder kronor(2014).. MEN... gäller så länge konflikten omfattar mindre än tio procent av Byggnads hel- och halvbetalande medlemmar. Om fler än tio procent berörs kan Byggnads förbundsstyrelse fatta ett nytt beslut om vilka nivåer som ska gälla..

Lite av en överlevnadsfråga för facket är det också, när man gått från 81 procent medlemmar 2006 till omkring 65 procent i dag.. Vilket gör att man måste visa handlingskraft..
Om bygget ligger i strejk och lockout så går det illa för icke anslutna som då inte får några pengar vad jag förstår.. Det kan väl vara ett skäl för facket att strejka, Inte för det är avgörande, men då kan det ge medlemmar tillbaka.
Byggstrejken över.

Inga kommentarer:

Väder eller vad?

Det är väl satans så knepigt, idag skall det nästan bli sommarvärme men i morgon om prognosen stämmer vårvärme och kanske inte ens det.. Va...