måndag 28 mars 2016

Varnhems kloster kanske värd ett besök?

Eländet med "Medeltidens värld" i Götene har väl de flesta läst om som tog fart med Jan Guillous Arn.
Det blev en dyrbar historia för Götene, vet inte om allt är ur världen ännu..
Något som också är omnämnt i Jan Guillous böcker är Varnhems kloster där utgrävningar pågår.. Där har man haft guidad visning vilket lockade bortåt 300 människor..
Tvärtemot satsningen på "Medeltidens värld" så gjordes ingen större satsning här, man håller på med utgrävningar och har slagit upp ett stort tält.. De arkeologiska utgrävningarna vid klosterruinen i Varnhem som utfördes 2005-2008 gav sensationella historiska resultat, vilket väl motiverar fortsatt aktivitet.. Birger jarl (eller Birger Magnusson) är väl skarpt förknippad med klostret..

Sedan är det det där med Svea rikes vagga(Dag Stålsjö)där det varit(är)hårda ord där man förargade Stockholms-maffian i arkeologi, Uppsala modellen.. Nu kanske det är på gång ett muller igen när man säger sig ha bevisat att vaggan var här (Varnhem)och inte i Uppsala... Detta växlar upp turismen rejält i alla fall..
Det är väl välkommet inte minst för Varnhems klosterkafé som brottats med rejäla bakslag med en förlust på dryga miljonen 2014. Vilket man säger nu har vänt.. Man är inte riktigt så väder beroende heller när man besöker ett "kloster" och tar sig en fika där..
Så tar er en tur till Varnhem, ni bara drar förbi infarten till Sommarland en liten bit så är ni framme..
Här behövs ingen riddare eller slott, det är vad det är ändå..

Arkivbild.

1 kommentar:

Anonym sa...

Att klostercafét i Varnhem har gått minus är karma. Kyrkan hade inte behövt slänga ut den tidigare caféägaren och hennes personal för att "tjäna mera pengar" genom att driva det själva med skattesubventionerade långtidsarbetslösa. Caféägaren öppnade sedan "På klostret" utanför Källby, så vitt jag vet.

Meningslöst!

Man kan undra om någon finner ett nöje i att klottra på fasader det är inte ens snyggt.. Likadant när man kastar skräp runt sig där man be...