fredag 25 mars 2016

Långfredagen

firas i kristen tradition till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata utanför Jerusalem, dock inte av mig personligen då en religiös tro är totalt frånvarande.
Långfredagen är en dag som de andra med den skillnaden att det är en helgdag och har för det mesta haft en tråkig klang enligt min mening. Varför heter det då långfredag, åter en religiös förklaring.. I Sverige heter det långfredag eftersom dagen skulle präglas av sorg då dagen varit lång och besvärlig för Jesus.. I många länder är långfredagen inget särskilt stor dag. Det har den dock varit i Sverige.. Tills vi vaknade upp..
Långfredag var väl en lång dag för att mycket förr vara stängt och förbjudet.. I Sverige var de flesta offentliga nöjestillställningar tidigare förbjudna på långfredagen. Förbudet avskaffades den 1 september 1969, då lagen om offentliga nöjestillställningar upphävdes.. Och även många butiker är öppna, synd om anställda men det gör väl dagen lite mindre lång. Bra att det kristna oket avlägsnats.

Så anno 2016 kommer påsken tidigt och denna dag verkar gråmulen och trist värdig en långfredag, regnet hänger i luften för att vara pessimist.. Därför skall jag denna dag ta en tur med tvättmaskinen och se om jag kan ta mig en sväng till något öppet..
Nu har vi närmast helgdagar den 27-28 mars, påskdagen, annandag påsk vilket ger många extra ledigt.. April har ingen helgdag den kommer 1-maj för att den månaden följas av några kristna helgdagar enligt tradition Kristi himmelsfärdsdag 5-maj och Pingstdagen 15-maj.. Fördelen då är att våren förhoppningsvis är i full blom på väg mot sommar.
Då kan vi nog ta en paus vid Ullersbro i grönskan där.. Förhoppningsvis under en blå himmel med härlig för-sommartemperatur..

Inga kommentarer:

Body shop

 med butik i Lidköping läggs ner.. Skönhetskedjan lägger ned verksamheten i Sverige.. En gång i tiden var man populärast i Sverige det var å...