tisdag 29 mars 2016

Dammpartiklar i luften under våren.

Från början av mars och till slutet av april är den tid på året när det finns störst ansamlingar av damm och partiklar i luften i gatumiljö uppger forskare vid Statens väg- och transportinstitut (VTI).. En av orsakerna är det sand som lagts ut under vintern..
Det blir en topp på vårkanten då sand som lagts ut torkar och rörs upp till damm. Vissa städer har mer problem med detta andra mindre. Själv har jag inte märkt något markant i Lidköping.
Det satsas på dammbindning i kommuner man lägger ut kalciummagnesiumacetat (CMA) på vägbanorna på nätterna innan trafiken har kommit i gång. Det håller vägbanan fuktig under förmiddagen och kanske en bit in på eftermiddagen. Så länge vägbanan är fuktig virvlar det inte upp en massa damm och på det sättet hålls partikelhalterna nere. Kanske dags att ta fram den gamla bilen som spred vatten på grusvägarna igen.. Annars har väl bönderna sina "urinspridare" som kan sprida vatten..

Det finns också en ny typ av "städmaskiner" som använder vakuumsug som används inte minst under våren när man börjar städa upp gatorna...
Den avancerade städmaskinen använder inte vatten utan kör bara väldigt kraftigt vakuum. Den är ganska effektiv på att ta upp även fint damm.. Här har jag sett maskiner som använder vatten..
De senaste två säsongerna har åtgärderna, i kombination med milda och ganska snöfattiga vintrar, gett bra resultat med lägre partikelhalter.
När människan andas in partiklar passerar en stor del av dem som är mindre än PM10 ner till lungorna. PM10 är en av de luftföroreningar som orsakar störst hälsoproblem i svenska tätorter.
Långtidsexponering av partiklar i omgivningsluften kan orsaka sjuklighet och förtida dödlighet i hjärt-kärl- och lungsjukdomar.. Men tänk vad mycket varningar vi får via media skulle man bry sig om allt vore livet inte lätt att leva. Nu är det allergiker som har det besvärligt dammpartiklar till trots.
Inget skall få förstöra våren och i vår lilla stad tror jag inte dammpartiklar är en övergripande fara, eller vad säger Park o Gata? Där upplyses det bara om "Lidköpings gator städas efter ett schema. För att underlätta städningen finns datumparkering..." Vad jag kan hitta..

Inga kommentarer:

Körkort!

 Numera tycks lite mer udda ting fylla medias artiklar.. Är det inte att systembolaget säljer mer alkoholfritt varför de nu gör det så läser...