tisdag 19 januari 2016

Isbrytare i Vänern.

Så har då isbrytarhjälp anlänt till Vänern och det är isbrytare Scandica som skall assistera sjöfarten. Sedan i måndags den 18-jan och tillsvidare gäller restriktioner för båtar Vänern..
Aviserade restriktioner: Fr.o.m. 2016-01-18... Vänern: Lägst isklass II och lägst 2000 dwt, mycket lätta isförhållanden 10 - 15 cm tjock is.. Göta Älv Lägst isklass IC och lägst 1300 dwt, lätta isförhållanden 15 - 30 cm tjock is..

Nu har man då tydligen bedömt att det behövs isbrytare i Vänern. Har sett att bogserbåten i Lidköpings hamn har kämpat med isen inne i hamnen men den ger sig inte ut på öppet vatten och bryter. Läget kan förvärras vid starka vindar..

Och som sist det begav sig så är det Scandica som får göra jobbet. Om isläget försämras får hon väl hjälp. Vid det senaste besvärliga isläget 2013 opererade bogserbåten "Bonden" som hjälp i Vänern. Is på 40 cm kunde då uppmätas i farleden. Här fotade jag Scandica på besök i Lidköping vid kolupplagen.


Så till det övriga vädret. Vet inte hur många larm som gått denna vinterperiod om än det ena och än det andra av vilket vi inte här i trakten märkt så mycket av. Nu läser vi..." Snökaoset lamslår delar av Götaland.
I Göteborg är samtliga tåg inställda och flygtrafiken är stoppad samtidigt som snön vräker ned över vägarna.

Kollar ut i fönstret, men utanför här syns i alla fall inget kaos just nu. Kan det vara på väg tro?

Inga kommentarer:

Mat för bantning!

 Skulle definitivt behöva gå ner runt 20 kg men att ta sig i kragen och göra det är nästan omöjligt.. Men råd finns det i massor därute: &qu...