måndag 20 juli 2015

Framnäs bad en hälsorisk!

SVT har gjort en kartläggning av våra badvatten tillika rekreationsområden intill vattnet, även så i dessa trakter..
Där finns närheten till vår kära Hamnstad..

Enligt SVT.

Vänern, Framnäs camping..
"Badplatsen ligger i Lidköpings kommun och 498 meter bort finns en potentiell föroreningskälla..
Objektet heter "AB Kronsågar" och har riskklass 2 vilket betyder stor risk för människors hälsa och miljön.."
Länsstyrelsens motivering till riskklassen lyder "Verksamheten har pågått under ca 60 år mellan åren 1913-1970.
Produktionen har varit omfattande från 1945 och framåt med ca 70 anställda. Kända kemikalier som använts i produktionen är trikloretylen, cyanid, skärvätskor, spill- och smörjoljor. Fastigheten ingår i Lidköpings kommuns fördjupade översiktsplan för ”Hamnområdet” som är tänkt som ett rekreations- och bostadsområde, även om det inte är fastställt vad som är tänkt att göras på fastigheten Buffeln 15.

Fastigheten ligger troligen på Västra hamnens utfyllnadsområde vilket i sig kan medföra föroreningar av skilda slag från tidigare verksamheter. Fastigheten ligger nära den naturliga strandlinjen (före utfyllnaden) varför eventuellt spillda föroreningar lätt kommer i kontakt med grund- och ytvattnet.
Ytvattnet Vänern är dricksvattentäkt för Lidköpings kommun. Fastigheten ligger nära tätortsområde med bostadshus.Objektet tilldelas riskklass 2, stor risk. Om ytterligare information inkommer kan riskklassen komma att ändras."


Kontrast till det är Havs- och vattenmyndighetens betyg: År 2013: Utmärkt kvalitet.. År 2014: Bra kvalitet Vilka grundas bara på hur mycket tarmbakterier och alger det finns i vattnet och säger ingenting om miljögifter..
Säkert något som kommunen vet om, frågan är om man är lika säker på dess "ofarlighet" som man är med askhögen på soptippen.. Även där var SVT inblandat och man "förringade" den upplysningen från SVT om askan.. Upprepas det igen tro?

Utöver den synliga skiten och de tarmbakterier och alger man mäter, vad döljer sig under ytan?

Inga kommentarer:

H&M igen.

 Vet inte vilken gång i ordningen där H&M planerar förändringar i butiks-systemet.. Nu är något på gång igen.. H&M redovisar ett kra...