tisdag 7 januari 2014

Matsnusket!

Vi kan läsa ånyo om ett matställe i Lidköping som får kritik för hygienen i lokalerna, vilken det är bryr jag mig inte om denna gång.
Det har varit lite problem här i Lidköping med att kunna hantera livsmedel, bland matställen på senare tid, om det har ökat eller inte vet jag inte. Men nog behövs det inspektioner, kanske även lite oftare..
Men det är inte ett isolerat problem för Lidköping, utan utbrett över hela riket. För ca tio år sedan uppmärksammade man problemen och det var säkert inte första gången. Vi har även kunnat följa matsnusket hos dem som säljer livsmedel via butiker ute i riket..
För tio år sedan skrevs det: -"Bara varannan restaurang är ordentligt städad. Det visar en undersökning gjord i Västra Götalands län. Länsstyrelsen konstaterar också att det finns stora brister när det gäller dokumentationen av den städning som görs. Hälften av länets kommuner, 24 av 49, deltog i undersökningen. Det blir nu deras sak att följa upp resultatet. Livsmedelslagen kräver att restauranglokaler rengörs regelbundet så att inte livsmedel som hanteras i lokalerna tar skada."
Senare i slutet av 2000-talet runt 2009 undersökte man tillståndet i restauranger igen, i de 20 största kommunerna, dit hör som bekant inte Lidköping, då bedömdes livsmedelshygien vara så bristande att 146 restaurangföretagare fick stänga.

De vanligaste orsakerna till att en restaurang tvingas stänga är:
• Bristande kunskap och obefintlig egenkontroll.
• Dålig rengöring av lokaler och redskap.
• Ohygienisk hantering.
• Bristande personlig hygien.
Frågan är om det någonsin kommer att gå och lita på att de som hanterar mat, gör det med respekt mot kunden. Ibland spelar girigheten in och inte sällan är det ren nonchalans eller okunskap. Men det finns med all säkerhet de som sköter sig utmärkt, synd att de skall dras med när vissa inte tar det på allvar.
Tror inte denna "Bratwurst" grill under ett jippo på Rörstrandsområdet var någon större syndare. Men det finns massor av ställen där det som vi skall stoppa i oss hanteras och inte bara i restauranger. Ljuvlig årstid........

Inga kommentarer:

Telia.

Så skall Telia "justera" priset igen då och det kan väl bara betyda uppåt.. Senast det begav sig var väl när vi alla blev med 100...